Ivona Je zdraví prospěšný i pampeliškový med?
On to není pampeliškový med, ale spíše sirup, ale kupodivu má dobré vlastnosti na různé alergie, při respiračním onemocněním, čistí krev, pomáhá při kožních i trávicích problémech a proti dalším neduhům.
U nás se kdysi dělal sirup tak, že se květy pampelišky vařily s cukrem, ale letos manželka udělala med tak, že květy pampelišek opláchla, část vložila do vysoké lahve od okurek, dala vrstvu na plátky nakrájeného citrónu, vrstvu krupicového cukru, opět vrstvu pampelišek, citrón, cukr... až po hrdlo, které jen tak přikryla a nechala v kuchyni na lince 3 týdny (je dobré dát pod sklenici tácek-může se stát, že trošičku přeteče). Po třech týdnech květy vymačkala, vzniklý sirup přecedila přes platénko do malých skleniček a dala do lednice. Můžu říct, že to je výtečný sirup, kterému se někde říká pampeliškový med.