Je nějaká navigace pro pěší?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Václav

Je nějaká navigace pro pěší?

Nový příspěvek od Václav » 30 čer 2018 11:06

Já se vždycky v lese ztratím, nevím kterým směrem jít. Navigaci mám do auta, ta mi ale nepomůže, lesní cesty nezná.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 30 čer 2018 11:39

Směšuješ navigaci a mapové podklady pro ni...
;)
Žádné mapové podklady (resp. - nevím o takových) nebudou znát všechny polní a lesní cesty...
Na druhou stranu to není potřeba - pěsky můžeš jít i mimo cesty - lesem, loukou...
;)
Takže ti stačí naprosto libovolná navigace, která umí jako mapový podklad použít turistickou mapu - asi nejznámější a nejpoužívanější obecně u nás jsou 'Seznamové' Mapy - fungují i v režimu OffLine ( OnLine toho umí víc).

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 30 čer 2018 11:53

Zajímavé.Ale na rozdíl od zemí kde je hustota obyvatel na km čver.1,tak v Česku se v podstatě nedá zabloudit.Vždy po určité době narazíš na obydlí nebo silnici.Pokud ti to dělá opravdu problém tak do lesa nelez.Pořiď si kompas.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 30 čer 2018 12:22

dabač Zajímavé.Ale na rozdíl od zemí kde je hustota obyvatel na km čver.1,tak v Česku se v podstatě nedá zabloudit.Vždy po určité době narazíš na obydlí nebo silnici.Pokud ti to dělá opravdu problém tak do lesa nelez.Pořiď si kompas.
Mám známého, který je s lesem 'kamarád' asi jako tazatel - takže si na houby nosí GPS, kde si u auta uloží aktuální polohu a když se chce vrátit, nechá se na tuto polohu navigovat...
A jednou takhle došel skoro k autu - jenže mezi jím a autem byl v podstatě kolmý cca 100 m sráz...
:lol:

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 30 čer 2018 12:28

Na tohle byla přeci jenom dobrá vojna.Kluci se učili topografii,noční přesuny dle azimutu.Byla to zábava a poučení.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 30 čer 2018 12:30

dabač Na tohle byla přeci jenom dobrá vojna.Kluci se učili topografii,noční přesuny dle azimutu.Byla to zábava a poučení.
No - zažil jsem kluky, kteří byly schopni zabloudit i na střelnici pro ruční zbraně...
:lol:

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 01 črc 2018 10:03

No to je také pravda.Ale přeci se za ty dva roky něco naučili.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 01 črc 2018 10:19

Koukej na stromy, kde jsou lišejníky, ty se vyskytují na severní straně.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 01 črc 2018 10:24

Mudr.Lant Koukej na stromy, kde jsou lišejníky, ty se vyskytují na severní straně.
Tohle v lese nefunguje...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 01 črc 2018 10:28

mowla Tohle v lese nefunguje...
;)
Kdyby nefungovalo, bloudím stále.

Václav

Nový příspěvek od Václav » 01 črc 2018 10:29

Mě ale nepomůže vědět kde je sever, potřebuji vědět jak se z místa kde stojím dostanu do určité vesnice. A to mi ani mapy neprozradí. ;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 01 črc 2018 10:34

Václav Mě ale nepomůže vědět kde je sever, potřebuji vědět jak se z místa kde stojím dostanu do určité vesnice. A to mi ani mapy neprozradí. ;)
Tak víš co? Udělej to jako Jeníček. Vylez na nejvyšší strom a porozhlédni se dokola, jestli neuvidíš někde kouř z komína.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 01 črc 2018 10:44

Václav Mě ale nepomůže vědět kde je sever, potřebuji vědět jak se z místa kde stojím dostanu do určité vesnice. A to mi ani mapy neprozradí. ;)
Máš dvě možnosti - naučit se zorientovat mapu a určit kde jsi - zbytek ti mapa prozradí...
Anebo si pořiď navigaci, která používá jako mapový podklad turistické mapy (ty mnou výše zmíněné umí cca 1:5000 na 5") a sice ne plně, ale dostatečně fungují i v OffLine režimu...
;)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek