Stránka 1 z 1

Čím vyčistit vnitřek udírny?

Napsal 04 srp 2018 15:26
od Ivoš G.
Zdravím. Mám na zahradě udírnu která je udělaná z takové železné nádoby. Vnitřek je už hodně černý a zanešený. Čím tu nádobou vyčistit,?

Napsal 04 srp 2018 15:35
od satam
Nechápu, proč udírnu čistit, když to v podstatě na nic nemá vliv.

Napsal 04 srp 2018 15:54
od Ivoš G.
Pokud to nebudu nebude mít vliv na kvalitu a chuť masa tak se na to samozřejmě vyprdnu :-)

Napsal 04 srp 2018 16:46
od satam
Počkej, až se objeví Mudr.Lant a mowla, to jsou odborníci na uzení.

Napsal 04 srp 2018 17:13
od mowla
Udírna se čistí 'vypálením' - roztopíš ji těsně před uzením na vysokou teplotu a tím se zbavíš hmyzu, plísní a bakterií - to, že jsou stěny začouzené, ničemu nevadí...
;)

Napsal 05 srp 2018 10:39
od Mudr.Lant
Jeden z kolegů píše tak, druhý onak, ale oba bych chtěl poopravit a tobě dát dobrou radu.
Vypálením udírny se zbavíš toho, jak píše Mowla, ale dlouhodobým používání udírny vzniknou na bocích, na stropě (víku) nánosy dehtu a ty je třeba mechanicky odstranit a co je nejdůležitější, že je nutno vyčistit nánosy odkapaného tuku ze dna udírny a popřípadě i mřížku zabraňující spadnutí masa nebo klobás do vývodu udírny. Osobně doporučuji, v rámci možnosti, dát na dno čistý písek, který můžeš dle potřeby vyměnit. Jde to snáze, než špachtlí čistit nánosy.

Napsal 05 srp 2018 11:44
od Ivoš G.
Ok. Díky všem.