Jak vykvasit dobré zelí?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Zurková J.

Jak vykvasit dobré zelí?

Nový příspěvek od Zurková J. » 04 zář 2018 08:21

Blíží se doba "zelí". Máte někdo svůj osvědčený recept?




dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 04 zář 2018 09:39

Toto téma už se zde popisovalo.Ale k věci.Dříve jsem dělal zelí klasicky ono se na tom v podstatě nedá nic vylepšovat.Někdo do zelňáku dává jablka česnek cibuli atd.Osobně si myslím že to je zbytečné a hospodyňka si vždy zelí ochutí při přípravě oběda dle její chuti.Ale k věci.Mě se nikdy nepodařilo zelí v zelňáku udržet déle jak polovinu roku.Při dodržení všech zásad.Nyní zelí dělám jinak.Nakrouhám a přidám kmín a sůl jinak nic.Zpravidla dělám 10 někdy 20 kg.Na těch 10 kg asi 20 deka soli.Ve větším škopku zelí potluču tlučkou aby změklo a pustilo vodu.Potom do sklenic zavařeninových to pořádně napěchuji.Když říkám pořádně tak pořádně.Protože jsem měl vždy vykloubené palce ta jsem si vyrobil takový špalek z bukového dřeva který doté sklenice se vešel a tím to v ní temuji.Postupně vylévám šťávu kterou si schraňuji.Zelí neplním až po hrdlo protože při následném kvašení potom šťáva vytéká ale tak 3-4 cm pod okraj.Když to mám pěkně utemované a bez šťávy tak na vrch dám zelný list který to přikreje.Potom doleji zelnou šťávu asi tak aby bylo zelí pod ní.Očistím okraje a uzavřu volně víčkem omnia jenom přiložím.Sklenice dávám do plastových nádob protože při kvasném procesu stejně něco vytéká.Nechám to týden kvasit. Po týdnu do sklenic doleji šťávu kterou jsem si schoval do petky pokud zelí v průběhu kvašení naboptnalo tak to zase stlačím aby byl prostor pro zelnou šťávu.zaleji po hrdlo a víčka pevně zavíčkuji.A uložím zpět do plastových nádob pokud nechcete nepořádek protože stejně ještě při dokvašování voda bude vytékat.Uložím v tamném špajzu.Po 14 až 21 dnech už můžete konzumovat.Zelí vám takto vydrží rok s přehledem.Já pokud zelí zbývá tak po roce jej pro jistotu zasteriluji.Toť vše Jinak už zelí neďelám.Ale po celou dobu skladování to chce skladovat v temnu jinak zlí by trochu zhnědlo.Sice to není na závadu ale někomu by to vadilo.

Zurková J

Nový příspěvek od Zurková J » 04 zář 2018 09:48

Pane dabači díky za recept a rady k němu. Jen se zeptám. Co znamená " utemované"?

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 04 zář 2018 10:46

Vyjádřil jsem se hloupě ale to znamená pořádně stlačené.Důležité je že vytěsníte vzduch.Ten by byl příčinou hnití.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 05 zář 2018 00:07

Dabači - :-y


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek