Jak vykvasit dobré zelí?
Toto téma už se zde popisovalo.Ale k věci.Dříve jsem dělal zelí klasicky ono se na tom v podstatě nedá nic vylepšovat.Někdo do zelňáku dává jablka česnek cibuli atd.Osobně si myslím že to je zbytečné a hospodyňka si vždy zelí ochutí při přípravě oběda dle její chuti.Ale k věci.Mě se nikdy nepodařilo zelí v zelňáku udržet déle jak polovinu roku.Při dodržení všech zásad.Nyní zelí dělám jinak.Nakrouhám a přidám kmín a sůl jinak nic.Zpravidla dělám 10 někdy 20 kg.Na těch 10 kg asi 20 deka soli.Ve větším škopku zelí potluču tlučkou aby změklo a pustilo vodu.Potom do sklenic zavařeninových to pořádně napěchuji.Když říkám pořádně tak pořádně.Protože jsem měl vždy vykloubené palce ta jsem si vyrobil takový špalek z bukového dřeva který doté sklenice se vešel a tím to v ní temuji.Postupně vylévám šťávu kterou si schraňuji.Zelí neplním až po hrdlo protože při následném kvašení potom šťáva vytéká ale tak 3-4 cm pod okraj.Když to mám pěkně utemované a bez šťávy tak na vrch dám zelný list který to přikreje.Potom doleji zelnou šťávu asi tak aby bylo zelí pod ní.Očistím okraje a uzavřu volně víčkem omnia jenom přiložím.Sklenice dávám do plastových nádob protože při kvasném procesu stejně něco vytéká.Nechám to týden kvasit. Po týdnu do sklenic doleji šťávu kterou jsem si schoval do petky pokud zelí v průběhu kvašení naboptnalo tak to zase stlačím aby byl prostor pro zelnou šťávu.zaleji po hrdlo a víčka pevně zavíčkuji.A uložím zpět do plastových nádob pokud nechcete nepořádek protože stejně ještě při dokvašování voda bude vytékat.Uložím v tamném špajzu.Po 14 až 21 dnech už můžete konzumovat.Zelí vám takto vydrží rok s přehledem.Já pokud zelí zbývá tak po roce jej pro jistotu zasteriluji.Toť vše Jinak už zelí neďelám.Ale po celou dobu skladování to chce skladovat v temnu jinak zlí by trochu zhnědlo.Sice to není na závadu ale někomu by to vadilo.
-
- Podobná témata
- Příspěvků
- Zobrazení
- Poslední příspěvek