Proč je hovězí maso dražší než vepřové?
Proč je hovězí maso dražší než vepřové?
Kráva přece dává mléko a tím chovateli vydělává. Když už dojí málo, jde na maso. Proč je tedy její maso drahé?
Zřejmě by fundovanou odpověď dal chovatel.Ale pokusím se.Prase má jateční váhu zhruba za 10 až 12 měsí ců.U skotu to je mnohem delší doba a také dražší.Jak dlouho trvá výkrm jatečních býků přesně nevím ale bude to asi jednou tolik.Na druhou stranu se po té slavné revoluci která si nechá říkat sametová začali likvidovat stáda skotu.Mléko nešlo na odbyt atak se likvidovalo.No a než dojde k tomu než se narodí telátko,z jalovičky se stane dojnice uplyne dlouhá doba.Jinak dojnice se dávají na jatka až když mají své za sebou.A to není při dnešním podstavu mnoho.Stěžejní je výkrm jatečních býčků.No a protože ti chytří kteří přišli po 89 k moci tak za pomocí nekompetentních ministrů zemědělství způsobili tento marast v zemědělství jako celku.Dnes nejsme schopni vyprodukovat to co sníme a tak se převážně hovězí ale i vepřové dováží.A od toho se odvíjí cena ale hlavně kvalita.Západní producenti jsou toho názoru že Češi sežerou všechno a proto třeba z Německa se dováží mražené maso několik let staré.No a to zamrazení také něco stojí.