Stránka 1 z 1
Jak dlouho trvá domácí výroba šunky?
Napsal 07 říj 2016 09:50
od Inger
Chtěl bych jednou zkusit domácí výrobu šunky. Jak dlouho výroba domácí šunky trvá. Je to záležitost pár hodin nebo na delší dobu? Myslím včetně nasolení masa.
Napsal 07 říj 2016 10:40
od Sova
Po nasolení se musí maso promačkat a nechat alespoň den uležet v lednici. Proto trvá výroba domácí šunky den nebo dva.
Napsal 07 říj 2016 10:45
od Čertík
To nasolení a odležení masa je nejdelší. Vaření šunky v šunkovaru už je pak otázka hodin.
Napsal 07 říj 2016 15:16
od Mudr.Lant
Dělám jak kuřecí, tak i vepřovou šunku i různé mozaiky. Postup je stejný, pouze se liší přípravou masa.
Domácí drůbeží šunka
======================
1 kg drůbežího masa ( prsní a stehenní řízky bez kůží)
10 gr pragandy (rychlosoli)*
8 gr kuchyňské soli
1 dl kuřecího vývaru
Postup:
1 prso pokrájet na nudličky 1*1 cm ( na mozaiku) a zbytek masa dvakrát pomlít na desce 3 mm, vsypat sůl, přidat vývar a důkladně promísit, aspoň 10 minut, aby směs byla lepivá. Nacpat do sáčku na šunku, řádně vytlačit vzduch prohnětením, zavázat a vložit do šunkovaru, víko přitlačit na doraz a zajistit. Tuto směs nechat v chladnu 24 hodin a po této době vložit do nádoby s horkou vodou, ale forma nesmí být potopená. Drůbeží šunku prohřívat po dobu 1 a 3/4 hodiny při stálé teplotě 80 st. C . Po uvaření vyjmout a nechat v šunkovaru minimálně 12 hodin vychladnout!
* Při této solící směsi docílíme jemně růžové barvy.
Napsal 08 říj 2016 00:26
od Inger
Super Díky za recept. Zítra to zkusím udělat.