Vybírat kameny ze záhonků?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Radim

Vybírat kameny ze záhonků?

Nový příspěvek od Radim » 08 říj 2016 09:58

Pořád vyndavám nové velké kameny ze záhonků. Taky je vyndáváte? Nebo je to zbytečné? Třeba tam kde se pěstují brambory?

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 08 říj 2016 10:08

To je nekonečná práce zahrádkáře.Pokud chcete záhony míti pěkné tak vybírejte.Zvlášť když říkáte že jsou velké.Pracoval jsem v zemědělství a každé jaro dostalo každé středisko za úkol vysbírat určitý počet hektarů plochy od kamene.A u nás na Jablonechu na polích je šutrů požehnaně.Podél polí jsou haldy které generace před námi z polí vysbírali a jsou stále.Jak říkám je to boj který se nedá vyhrát ale je to nutnost.

Radim

Nový příspěvek od Radim » 08 říj 2016 10:11

Tak děkuji za odpověď.

Gustav

Nový příspěvek od Gustav » 08 říj 2016 12:03

Stejně jednou musíš kameny ze záhonu vybrat potom už budeš mít pokoj. Není přece možné že by se stále vytvářeli nové kameny. Tomu nevěřím. Gustav

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 08 říj 2016 12:43

Když je to jen záhon a ne celé pole, nebude to nekonečná práce a vyplatí se. Nové kameny tam určitě nenarostou. :lol:

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 08 říj 2016 17:06

Milí kolegové. To, co píšete, že kameny rostou či nerostou komentovat nebudu,ale kameny se budou objevovat na polích i zahrádkách každoročně na jaře. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Na podzim, při dobré vláze, voda vsákne do země. Když přijdou mrazy, tak voda zmrzne a co dělá, když zmrzne? Ano, rozpíná se. A to je důvod, proč se každoročně objevují kameny. Led pod kameny se rozpíná a vytlačuje kameny na povrch. ;)

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 08 říj 2016 17:21

Jak říká Mudr.Lant.Je to Tak. Kameny ze záhonů budete vybírat potud pokud budete pečovat o záhony.Třeba zde na Jablonecku se vybírají po staletí co jsou pole a kamenů je stále hafo.

Ann
člen
Příspěvků 6632

Nový příspěvek od Ann » 08 říj 2016 18:14

Pánové tak to jsem nevěděla, ale já na své zahradě žádné kameny nemám. :lol: Po nastěhování jsem zahradu zryla a všechny pečlivě vysbírala. Žádné nové se neobjevily. Možná je to o tom, jak je kde kamenitá zem. Ale když jsou vysbírané, z hloubky třeba metr se už snad nemohou vynořovat, nebo ano?

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 08 říj 2016 18:42

Ann, dočkej času. :lol:

Radim

Nový příspěvek od Radim » 08 říj 2016 19:29

Děkuji za zajímavé odpovědi. To by mě nikdy nenapadlo s těmi kameny že se budou stále objevovat.

Ann
člen
Příspěvků 6632

Nový příspěvek od Ann » 08 říj 2016 19:57

Mudr.Lant Ann, dočkej času. :lol:
Bydlím tu už 10 let a kameny jsem vybrala hned první rok. Tak já tedy ještě počkám. :lol:

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 09 říj 2016 07:44

Ono záleží kde v jaké lokalitě bydlíte.Toto třeba zde na Jablonecku je podhorská oblast a geologické složení je takové jaké je.Plno břidlice a žuly.Pokud bydlíte v lokalitě kde se např vyskytuje jenom pískovec tak tam moc kamene není a nebo už je zvětralý.Také v Polabí v podstatě nic není.Toto by asi objasnil Pan Cílek.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 09 říj 2016 08:41

Ad dabač. Zrovna se dívám na geologické mapy, jaké podloží je u mne na zahrádce, a vyšlo, že : Hornina: pararula
Typ horniny: metamorfit a proto se kamínky a kameny objevují každoročně. Máš pravdu, že každá oblast má jiné podloží.

Ann
člen
Příspěvků 6632

Nový příspěvek od Ann » 09 říj 2016 10:08

Mudr.Lante, zajímalo by mne, jestli u vás vylézají kameny i z trávníků.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 09 říj 2016 11:03

Ann, určitě, i když porost trávy tlumí vzestup kamenů, stane se, že nůž sekačky nějaký ten kamínek objeví. :roll:

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek