Stránka 1 z 1

Jak udržet dlouho kouřící dřevo v udírně?

Napsal 27 led 2017 17:43
od Štefan
Jaký je prosím postup při uzení masa? Zdědil jsem chatu s udírnou tak se chci připravit. Dřevo zapálím a pak ho zhasím a nechám kouřit? Máte s tím někdo zkušenosti? Jsem opravdu ohledně uzení masa laik. Rád bych ale udírnu používal. Je tam i spousta dřeva ze švestky to je prý nejlepší. Když se ale něco udí celý den, tak jak tam udržím celý den kouř?

Napsal 27 led 2017 17:49
od Mudr.Lant
Jaký typ udírny máš nepíšeš, jakou teplotou chceš udit, co chceš udit... :?:

Napsal 27 led 2017 18:49
od Štefan
To zatím nevím. Je to dole betonové kde se dělá oheň a pak nahoře o několik metrů dál je udírna. Já pojedu během 14 dnů tam kde to je tak to vyfotím a pak sem hodím fotku jak to vypadá.

Napsal 27 led 2017 19:19
od Mudr.Lant
Štefan To zatím nevím. Je to dole betonové kde se dělá oheň a pak nahoře o několik metrů dál je udírna. Já pojedu během 14 dnů tam kde to je tak to vyfotím a pak sem hodím fotku jak to vypadá.
Uzení čehokoliv je náročné na čas, na materiál (maso)..., ale pro začátek si může přeudit kupované uzeniny a tak se naučíš ovládat i udírnu. Udírna se musí pořádně roztopit, aby se vlhkost odpařila, protože by ti to dehtovalo a to je jeden z problému. Zatápět v udírně můžeš i měkkým dřevem, ale potom už jen tvrdým (buk, dub, olše, bříza a některé peckoviny). Dřevo může být naštípané na menší kousky, můžou být i hobliny či piliny, ale aby byl dostatek dýmu, je třeba dřevo vlhčit, buď namočením ve vodě nebo pokropením. A samozřejmě, že záleží na teplotě dýmu, kterým chceš udit. Jak jsem psal, vyzkoušej ty uzeniny přeudit a uvidíš. :-pa

Napsal 28 led 2017 21:58
od dabač
při uzení se používají na utlumení ohně mokré piliny z tvrdého dřeva.Nelze při uzení naložit a nechat to jen tak.Uzení je kontrolovaný proces.