Stránka 1 z 1

Povedlo se někomu z vás upéct dobrý chleba v troubě?

Napsal 16 úno 2017 14:42
od Sova
Vím že jsou dnes domácí pekárny které udělají dobrý chleba. Nezkoušel ale někdo z vás upéct chleba v klasické troubě? Zkusila jsem několik receptů a zatím bez povedeného výsledku. Kdyby měl někdo opravdu dobrý vyzkoušený recept na domácí chleba pečený v troubě , byla bych moc ráda za jeho zkušenost včetně receptu. Přišla jsem na to že upéct v troubě dobrý chleba je opravdové umění. Nebo jsem zatím neměla štěstí na dobrý recept.

Napsal 16 úno 2017 14:54
od Mudr.Lant
Ne jednou, ale pokaždé se u nás peče výborný chleba.
Pokud ti to nevadí, posílám osvědčený:
Chleba bez hnětení
=============

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky vlažné vody
Postup přípravy receptu
A promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 6-7 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (zapékací mísa Sfinx, nerez, smalt o průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Poznámka
Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.
Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.
chleba.jpg

Napsal 16 úno 2017 16:47
od Sova
Děkuji za recept. Jen s tou nádobou bude problém kde ji koupit. Kde si ji koupil? Jinak chleba vypadá luxusně. :-)(

Napsal 16 úno 2017 18:39
od Ann
A musí být ta nádoba? Já peču v pekárně, tak zkušenosti nemám, ale dřív se přece dával chleba do pece bez nádoby, jen tak uválený bochník.

Napsal 16 úno 2017 18:44
od Mudr.Lant
neříkejte, že nemáte doma kastrol? :-:u

Napsal 17 úno 2017 09:14
od Sova
Už jsem jeden této velikosti do trouby (bez uší) našla. Prozatím díky. Ještě mi napadlo že nevidím olej. To jde opravdu bez oleje?

Napsal 17 úno 2017 09:34
od Mudr.Lant
Ano, je to bez oleje.