Stránka 1 z 1

Jaké měřidlo používá řezník?

Napsal 19 bře 2017 09:32
od Mudr.Lant
Třeba zedník používá vodováhu, tesař metr, nástrojař šupleru, ale co používá řezník?

Napsal 19 bře 2017 09:43
od Paulie
Řekl bych že to bude váha. Porcuje jednotlivé části a prodává zákazníkům podle váhy.

Napsal 19 bře 2017 09:48
od Mudr.Lant
Mudr.Lant Třeba zedník používá vodováhu, tesař metr, nástrojař šupleru, ale co používá řezník?
Doplňuji: Při bourání prasete.

Napsal 19 bře 2017 11:10
od satam
Rýpnu: Zedník používá metr, vodováha není měřidlo, ale pomůcka. Nástrojař používá metr v modifikované podobě, tedy třeba posuvné měřítko.
V potravinářství, kam patří řezník, se obvykle používají váhy nebo měřidla objemová.

Napsal 19 bře 2017 11:13
od Mudr.Lant
satam Rýpnu: Zedník používá metr, vodováha není měřidlo, ale pomůcka. Nástrojař používá metr v modifikované podobě, tedy třeba posuvné měřítko.
V potravinářství, kam patří řezník, se obvykle používají váhy nebo měřidla objemová.
Nechám to na tobě, co kdo používá, ale rozuměl si otázce i s doplněním?

Napsal 19 bře 2017 11:21
od satam
Pak musím odpovědět, že žádné ;)

Napsal 19 bře 2017 11:25
od Mudr.Lant
Počkám, snad se ještě někdo jiný dovtípí. :-ch

Napsal 19 bře 2017 11:26
od Ann
Počkejte na dabače, on tady nebývá pořád, nemá tolik času.

Napsal 19 bře 2017 11:28
od Mudr.Lant
No vidíš, on by to mohl vědět. Tak až se tu objeví, hodím dotaz nahoru. :-y

Napsal 19 bře 2017 14:04
od dabač
Řezník pokud nemá tak zvaný mincíř aby odhadl živou váhu tak použije normální krejčovský metr a změří prase od kohoutku po ocásek potom ještě měří obvod za předníma nožkama.No a podle dané tabulky odhadne přibližnou váhu.Já používal mincíř.Protože byla porážková váha čuníka víc i jak 150 kg tak jsem měl dva.vlastně ještě mám.A protožr v době když jsem ještě chodil porážet nic takového na trhu nebylo jsem si mincíře vyrobil.Podotýkám že nebyly cejchovaný.

Napsal 19 bře 2017 15:37
od Mudr.Lant
Tak i dabač neví. Někdo používá jako měřidlo palec a já používám a určitě i jiní bourači-amatéři, prst, tedy prsty, kterými si odměřuji vzdálenost mezi páteří a žebry a také při oddělování nožky od kolena. :roll:

Napsal 19 bře 2017 16:03
od dabač
Začátečník možná.Ten kdo už má něco za sebou toto nepotřebuje.Akorát když jsem odděloval krkovici tak jsem odpočítal třetí žebro.A já mluvil o měření určení váhy.jinak toto jsem opravdu nepotřeboval.Ještě tak při vykrvení v počátcích jsem používal na odměření prsty aby byla zasažena podkličková tepna a ne hrtan.

Napsal 19 bře 2017 16:22
od Mudr.Lant
Vždyť píši-amatér. :-ch

Napsal 19 bře 2017 16:29
od dabač
Ještě něco musím dodat.Ono to bourání se také odvíjelo podle toho u koho člověk zabíjel.Třeba u bratrance jsme se tak ožrali že kdyby tam nepřišla manželka tak ani nechci domyslet jak by to maso vypadalo.

Napsal 19 bře 2017 16:56
od Mudr.Lant
dabač Ještě něco musím dodat.Ono to bourání se také odvíjelo podle toho u koho člověk zabíjel.Třeba u bratrance jsme se tak ožrali že kdyby tam nepřišla manželka tak ani nechci domyslet jak by to maso vypadalo.
Tak v tom případě se používalo jako měřidlo litrová láhev. :lol:

Napsal 19 bře 2017 18:14
od dabač
Normálně se při zabijačce moc nechlastalo dokud nebylo hotovo.Ale tady tento případ to začalo až když byl cajk hotov a v podstatě se čekalo až maso vychladne.Ale upřímně řečeno zážitků za těch 20 let bylo dost.Ani se tomu někdy nechce věřit co se všechno přihodilo.

Napsal 19 bře 2017 18:17
od Mudr.Lant
Já si dám první pivo až je všechno ochucené a další a další a .... :lol: