Stránka 1 z 1

Je točený pivo silnější?

Napsal 30 bře 2017 17:10
od Kory
Má točené pivo stejné značky větší procento alkoholu než lahvové?

Napsal 30 bře 2017 17:39
od satam
Rozdíl není točené x lahvové, ale po staru "stupňovitost".
Takže točená i lahvová desítka mají stejně alkoholu, a podobně je tu u jedenáctky, dvanáctky a dalších piv.
Vždy však musí jít o stejnou značku, mezi značkami mohou být i dost velké rozdíly.

Napsal 30 bře 2017 17:49
od Kory
Proč když si dám pět lahvových gambrinusů desítek tak jsem v pohodě a když si dám pět točených desítek tak to se mnou zamává.

Napsal 30 bře 2017 18:10
od satam
To může být tím, že to točené třeba není Gambrinus a pokud ano, tak točenou desítku Gambáč už jsem nviděl ani nepamatuju. Gambáč se točí buď jedenáctka Excelent nebo dvanáctka.
A své dělá také prostředí, podle mého se v hospodě "namažeš" snáze a rychleji, než v klidu doma.

Napsal 30 bře 2017 18:13
od Paulie
U nás mají už pouze také Gambrinus desítka nepasterizovaný. Nemůže to být třeba tím vzduchem kterým je to vyhnaný? Přiznám se že taky po točeným pivu jsem více "zmuchlaný" :-)

Napsal 30 bře 2017 18:26
od satam
Není to opravdu spíš Excelent (jedenáctka)? Ten se dnes točí všude ;)

Napsal 30 bře 2017 18:27
od Paulie
Nevím jak jinde ale u nás se mi vždy vrchní zeptá, desítku nepasterizovanou nebo jedenáctku Excelent. Klasickou desítku už asi opravdu netočí. Což je škoda tu jsem si dával nejraději.

Napsal 30 bře 2017 18:33
od satam
Tak jsi mě trochu dostal. Ale ne úplně. Ona totiž nepasterizovaná desítka nemusí být úplně to samé, co klasická. Může být rozdíl už v postupu vaření a tedy nakonec i v obsahu alkoholu. Přesto bude ten rozdíl nevýznamný, tipoval bych to do 0,3% (tedy např. 4,5% x 4,8%). Nic jiného mě už nenapadá :-pa