Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
-
Leopold
Nový příspěvek
od Leopold » 10 kvě 2017 12:22
Přidávali se nezdravé éčka do jídla i dříve? Možná ano a jen se o tom nemluvilo co?
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Zdravestravovani.cz
a proto je doporučuji.

-
Paulie
- člen
- Příspěvků 1535
- Registrován 16 úno 2016 08:21
Nový příspěvek
od Paulie » 10 kvě 2017 14:23
Píši pouze osobní názor, nemám to nijak podložené.
Na jednu stranu byly dříve výrobky kvalitnější. Lančmít za komunistů byl opravdu dobrý. Dneska se snaží obchodní řetězce dělat výrobky co nejlevněji a používají k tomu různé dochucovadla, barviva a další éčka či náhražky masa atd.
Na druhou stranu si myslím že nebylo dříve povinné uvádět složení výrobků třeba u řezníka a tak o tom nikdo ani nemusel vědět co je uvnitř.
Pouze osobní názor.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 10 kvě 2017 15:28
Byly státní normy podle kterých se muselo vyrábět ve všech podnicích masokombinátů. Co vím, tak se přidával konzervant E250.
Vezmi si, že třeba šunkový salám se kdysi vyráběl z vepřové masa o obsahu 82 %, z hovězího maso 7 % , konzervant E250 a zbytek voda. Do nedávna to bylo: vepřové maso 49 %, hovězí maso 6 %... a konzervant E250, zahušťovadla: E1420, E407a, E415, E410, stabilizátory: EE451, E450, antioxidant: E301, látky zvýrazňující chuť a vůni: E621, E635, barvivo: E120, antioxidant E316.
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Zdravestravovani.cz
a proto je doporučuji.

-
-
- 4 Příspěvků
- 1913 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mudr.Lant
23 lis 2016 11:05