zahrada
zahrada
Dobrý den, na pozemku mi stojí chráněný strom. Na vedlejším pozemku stojí dům se třemi byty, vlastním 1/3 domu i pozemku kolem domu.Zajímalo by mě, když listí spadané na společný pozemek domu, je mou povinnosti vše uklízet sama? Totéž se týká zanešených rýn. Musím sama na vlastní náklady zajistit vyčištění rýn v domě, kde vlastním 1/3? Děkuji za odpověď Klimešová
Zkuste si představit, že byste tu 1/3 domu a pozemku nevlastnila a vlastnila jen ten pozemek se stromem. Myslím, že by vám pak byl úklid vedlejšího pozemku a čištění rýn celkem ukradený a nejsem si jistý, zda existuje předpis, který by vám takový úklid nařizoval. Ale třeba se tu najde někdo, kdo vám poradí lépe, než já.
Ne sama to uklízet nemusíš. Na úklidu by se měli domluvit všichni spolumajitelé pozemku a domu. Kde domluva není možná, uklízí většinou ten, komu to nejvíc vadí. Když objednáš pracovní síly, zaplatit byste měli také společně, každý jednu třetinu. Spolumajitele je třeba napřed upozornit, že objednáš dělníky a poté jim můžeš předložit účet k proplacení.
Pozemek nemusíte uklízet vůbec, ale bude chátrat.
Pozemek nemusíte uklízet vůbec, ale bude chátrat.