Proč je vařená mrkev zdravější než syrová?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Klára 345

Proč je vařená mrkev zdravější než syrová?

Nový příspěvek od Klára 345 » 07 led 2017 10:29

Je pravda že vařená mrkev je zdravější než syrová? Není to náhodou nelogické?

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.




Sandra

Nový příspěvek od Sandra » 07 led 2017 10:32

Je to opravdu tak. Když se mrkev uvaří stěny buněk se naruší a tělo dokáže vstřebat až polovinu betakarotenu. V syrovém stavu má mrkev tuhé buněčné stěny ze kterých tělo dokáže vztřebat jen čtvrtinu betakarotenu. Proces můžeš podpořit ještě tím, že mrkev podáváš s jídlem obsahujícím tuk.

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 07 led 2017 13:58

Syrová zase obsahuje vitamín C, který vařením zničíš. :) Ale stejně je třeba jíst ji s mírou, protože obsahuje velké množství vitamínu A. Vitamín A je rozpustný v tucích, snadno se usazuje a špatně z těla vylučuje, proto by mohlo hrozit předávkování.Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek